Nordens största insektsfabrik öppnar

publicerad 17 januari 2024
- av Sofie Persson
Larver som produceras som livsmedel i Sydkorea.

Snart öppnar det man spår kan bli Nordens största insektsfabrik i Norge. Målet är att producera upp till 15 ton larver varje vecka.

Norinsect, baserat i Stordal i Sunnmøre, har under ett decennium forskat på att utveckla den optimala larvfabriken. Nu närmar sig öppnandet av deras 3 500 kvadratmeter stora anläggning. Från augusti planerar de 14 anställda att skörda mellan tio och femton ton larver veckovis. Vd:n Harald Larsen Espeland spår att marknaden för insekter är “omättlig”.

Det är fantastiskt spännande. Under de tio år som vi har varit här har det varit mycket spänning, glädje och frustration. Det finns saker man tror ska fungera som visar sig inte fungera trots allt. Men nu ser vi fram emot att få igång fabriken, säger han till norska statskanalen NRK.

Till en början kommer fabriken att producera djurfoder från larver för lax, höns och grisar. Med dess storlek spås anläggningen bli en av de största i sitt slag i Norden, möjligtvis till och med den allra största. Vid framgångsrik drift planerar Norinsect att etablera fler insektsfabriker runtom i Europa.

“Enorm marknad”

Vi har en enorm marknad att betjäna, så det kommer säkert att finnas plats för ett stort antal insektsproducenter i framtiden. Sedan tror jag att saker och ting kommer att stabiliseras över tid med några få stora i Europa. Vi vill vara en av dem, säger vd:n.

Insekter som livsmedel för människor räknas som “nya livsmedel”, vilket innebär att det handlar om ett livsmedel som inte ätits i större utsträckning inom EU före den 15 maj 1997. Inom EU finns det idag fyra insektsarter som är godkända som livsmedel. Norinsect menar att man kommer att vara “redo” för försäljning av insekter som livsmedel, men att majoriteten av konsumenterna ännu inte är redo.

När de är redo är vi redo, säger Larsen Espeland.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!