Efter vulkanutbrotten uppskattar den isländska staten skadorna i Grindavík till sex miljarder svenska kronor. Statsminister Bjarni Benediktsson säger att stadens framtid är osäker och att återuppbyggnaden kommer att kräva tålamod.
Det var för ungefär ett år sedan som jordskalv och hot om vulkanutbrott ledde till att man evakuerade alla invånare i staden. På kort tid drabbades Grindavík av ett hundratals jordskalv och man konstaterade att det flöt magma i en 15 kilometer lång spricka 800 meter under jorden.
Strax efter jordskalven inträffade det första vulkanutbrottet, och sedan dess har området drabbats av ytterligare fem utbrott. Trots att skyddsvallar sattes upp kring staden flöt lavan ändå in och satte byggnader i brand.
Miljarder kronor i skador
I en ny rapport från Islands statsminister, Bjarni Benediktsson, kartläggs kostnaderna för skadorna i Grindavík och möjliga framtidsscenarier för staden, något Iceland Review rapporterar om. Den isländska statens totala utgifter och investeringskostnader till följd av utbrotten beräknas till 80 miljarder isländska kronor, motsvarande cirka sex miljarder svenska kronor.
Den största delen av kostnaderna är kopplad till ett offentligt investeringsbolag som har köpt upp bostäder från invånare som vill sälja efter utbrotten. Ytterligare kostnader avser de skyddsvallar som sattes upp kring staden.
En stor del av fastigheterna i Grindavík har klarat sig från allvarliga skador, men 63 byggnader har skadats så svårt att de inte går att reparera. De flesta skadorna orsakades av jordskalven, inte av lavan från utbrotten.
Invånarna har nu fått tillstånd att återvända till sina hem, men trots att 1 600 personer är folkbokförda i Grindavík verkar endast omkring 100 ha återvänt.
Statsministern betonar att återuppbyggnaden kräver tålamod, bland annat eftersom det ännu är oklart om de vulkaniska utbrotten kommer att fortsätta. Enligt forskare från bland annat Uppsala universitet finns det risk att utbrotten kan komma att fortsätta i årtionden framöver.