Høyre vill stoppa asylström med bistånd

publicerad 7 januari 2024
- av Jan Sundstedt
Enligt Erna Solberg är det viktigt att den norska migrationspolitiken stramas åt.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


22 420 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Flera europeiska länder ser nu över möjligheterna att skicka asylsökare till mottagningscenter i andra länder utanför Europa för att där behandla deras ansökningar.

Liberalkonservativa Høyres partiledare Erna Solberg anser att en möjlig lösning är att använda norska biståndspengar för att finansiera hanteringen av asylsökande i länder långt bort från Norge.

I slutet av december lämnade Solberg och sex andra folkvalda från Høyre in ett förslag till Stortinget där de ber ”regeringen att återkomma till Stortinget med konkreta förslag till åtstramningar på invandringsområdet som kan genomföras snabbt om det behövs”.

Enligt Solberg och hennes parti kan en lösning vara ”att införa olika åtgärder för att bygga upp tredje land genom bistånd” – alltså att norska biståndspengar kan användas för att betala andra länder utanför Europa att sköta behandlingen av migranter som sökt uppehållstillstånd i Norge.

Enligt förslaget vill Norge följa efter andra europeiska länder som också vill upprätta mottagningscenter utanför det egna landets gränser.

Danmark och Storbritannien

I december gick Storbritannien med på en överenskommelse som innebär att asylsökande kan skickas till Rwanda medan deras ansökningar behandlas. Även Danmarks breda koalitionsregering har en ambition att etablera ett mottagningscenter för asylsökande utanför Europa i samarbete med EU eller andra länder.

De norska regeringspartierna har tidigare sagt att de har som ambition att använda handlingsutrymmet inom den nuvarande lagstiftningen för att hänvisa asylsökande till säkra länder utanför Europa.

– Om man har kommit till ett land och har fått säker bosättning och sedan reser vidare är det en relevant fråga att återvända till det land där man har säker bosättning, har statsminister Jonas Gahr Støre tidigare sagt.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!