Gasledning i Finska viken saboterad

publicerad 11 oktober 2023
- av Sofie Persson
Orpo Finland
Petteri Orpo, FInlands statsminister.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


I helgen upptäcktes en gasläcka i en gasledning i Finska viken. Finska myndigheter bekräftar att gasledningen saboterats och att man påbörjat en utredning för att försöka få klarhet i vad som har hänt.

Natten mot söndagen noterade man ett kraftigt tryckfall i gasledningen Balticconnector, som går mellan Finland och Estland. Det kunde snart konstateras att det rörde sig om en läcka i ledningen under Finlands ekonomiska zon.

Under tisdagen meddelande regeringen att ledningen medvetet saboterats.

De skador som iakttagits under utredningens första fas kan inte ha uppstått genom normal förändring av ledningen eller tryckförändringar. Det är troligt att läckan är ett resultat av extern inblandning, säger statsminister Petteri Orpo under en pressträff.

Även en datakabel vid Estlands ekonomiska zon ska ha skadats vid samma tillfälle.

Rekordhöga gaspriser

I Finland står naturgas för cirka fem procent av energiförsörjningen, men Orpo menar att skadan inte kommer att “paralysera” landet.

Däremot har gaspriserna i Europa redan stigit och ligger nu på en rekordhög nivå, rapporterar Omni. Exempelvis steg spotpriser i Nederländerna med 14 procent under tisdagseftermiddagen och låg på omkring 48,85 euro per megawattimme.

Orpo vill inte peka ut någon misstänkt för sabotaget och menar att man inte skall dra några förhastade slutsatser.

Det är viktigt att fallet undersöks ordentligt och att man inte drar några förhastade slutsatser i det här skedet.

Likheter med Nord Stream

De finska myndigheterna har under ledning av centralkriminalpolisen inlett en utredning för att försöka få klarhet i vad som har hänt.

Förra året saboterades gasledningarna Nord Stream 1 och 2 i svensk och dansk ekonomisk zon. Ryssland pekades snabbt ut som skyldiga, men utredningar från bland annat Tyskland har inte kunnat bekräfta de anklagelserna.

Den prisbelönte journalisten Seymour Hersh pekade istället ut USA och Norge som ansvariga för explosionerna, något som Nya Dagbladet rapporterade om vid tillfället.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!