Tyska utredningen: Inga bevis för ryskt sabotage av gasledningarna

Det nya kalla kriget

publicerad 9 februari 2023
- av Markus Andersson
En av svenska kustbevakningens bilder på läckorna efter dådet.

Tyska utredare menar att det inte finns några bevis som pekar på att det skulle vara ryskt sabotage som orsakade sprängningarna vid Nord Stream 1 och 2 förra året. Konspirationsteorin har tidigare spridits av flera svenska medier.

Ryssland har åtskilliga gånger anklagats för attentatet, något som dock avfärdats från ryskt håll, man har även startat en egen utredning gällande sabotaget som ett brottmål gällande internationell terrorism.

Även Tyskland utreder explosionerna och går ut med att man inte kan finna några bevis för att Ryssland skulle ligga bakom sprängningen.

Detta kan inte bevisas i nuläget, säger riksåklagaren Peter Frank till tyska Die Welt.

I utredningen har man tagit prover på jord och vatten samt även analyserat rester av rörledningarna med hjälp av två forskningsfartyg. Brottsplatsen har också dokumenterats utförligt.

Vi utvärderar just nu allt det här forensiskt, säger Frank.

Den världskände journalisten Seymour Hersh har nyligen gått ut med uppgifter om att bomberna som orsakade sprängningarna installerades av norska och amerikanska dykare under Natos militärövning i somras, något som Nya Dagbladet nyligen rapporterade om.

När den tyska utredningen förväntas vara färdig är oklart, men man står fast vid att det i nuläget inte finns några bevis för en ”utländsk sabotageaktion”.


Stöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


119 100 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.