Explosioner vid gasläckorna på Nord Stream 1 och 2

Förstörelsen av europeiska ekonomin

publicerad 28 september 2022
- av Sofie Persson
Ännu oklart vad som orsakat förstörelsen.

I Östersjön har man upptäckt tre läckage på gasledningarna Nord Stream 1 och 2. Nu har man även uppmätt att det varit två explosioner i områdena kring läckagen. En operatör vid ledningarna säger att ”förstörelsen saknar motstycke” och experter menar att det är osannolikt att detta skett på grund av olyckor.

Man kan se tydligt hur vågorna studsar från botten till ytan. Det är ingen tvekan om att det var en sprängning eller explosion, säger Björn Lund vid svenska nationella seismiska nätet.

Under måndagen och tisdagen kunde man konstatera läckage från både Nord Stream 1 och 2. Läckan från Nord Stream 2 är sydost om Bornholm, det vill säga i dansk ekonomisk zon. De två läckorna i den andra gasledningen är i svensk ekonomisk zon, ungefär i höjd med Simrishamn.

Vad läckorna beror på är ännu oklart, men en operatör vid Nord Stream AG menar att de saknar ”motstycke”.

Förstörelsen som inträffade samtidigt på tre ställen av Nord Streams gasledningar till havs saknar motstycke, menar operatören enligt Reuters.

Nu visar mätningar från svenska nationella seismiska nätet att två tydliga explosioner uppmättes intill gasledningarna under måndagen, rapporterar skattefinansierande SVT.

Man kan se tydligt hur vågorna studsar från botten till ytan. Det är ingen tvekan om att det var en sprängning eller explosion. Vi hade till och med en station i Kalix som plockade upp det här, säger Björn Lund som är lektor i seismologi och föreståndare vid svenska nationella seismiska nätet som mäter svenska jordbävningar och sprängningar.

Den första explosionen registrerades vid klockan 02.03 på natten mot måndagen och den andra vid klockan 19.04 på måndagskvällen. Explosionerna har skett i samma område som läckorna. Lund menar att man brukar få information om när sådana sprängningar ska ske under vatten, men att det även kan hända att man inte får det ibland.

Vi brukar få information om sprängningar som sker under vatten, men det händer att vi inte får det. I det här fallet har vi inte fått någon information.

Lund menar att det är väldigt oklart vad som kan ha hänt och vill heller inte spekulera i saken.

Det är väldigt oklart vad det är som har skett och det är inte min sak att kommentera. Det enda vi kan göra är att jämföra vågorna med sådant vi sett tidigare för att se vad som orsakat det. Om det är en sprängning eller något som hänt inuti röret, säger han.

Under gårdagen gick flera experter ut och menade det är väldigt osannolikt att det skulle röra sig om en olycka. Exempelvis menade svenske Tomas Kåberger, professor i industriell energipolicy vid Chalmers tekniska högskola och tidigare generaldirektör för Energimyndigheten, att det är ”osannolikt att slumpvisa händelser skulle göra att båda ledningarna skadades”, enligt TT. En tysk anonym myndighetskälla sade även till tyska Tagesspiegel att läckagen utreds som ”riktade attacker”.

Försvarsmakten är informerad om sprängningarna men vill inte lämna några kommenterar till SVT.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.