WWF: Skippa hummer och tonfisk

publicerad 30 maj 2021
hummer

Flera rödlistade fiskar finns i WWF:s nya konsumentguide för fisk. Bland annat torsken får rött ljus och även amerikansk hummer.

WWF:s tillförordnade generalsekreterare Peter Westman säger att vi både ser ”mörka moln och ljus vid horisonten när det gäller hur haven och fisken mår”.

Överfiske och bristande kontroll är fortfarande problem både i våra närmaste hav och globalt. Om vi ska få hållbart fångad fisk på tallriken behövs effektivare kontrollinsatser. Positivt i årets guide är att det går att hitta gröna eller miljömärkta alternativ för åtta av tio arter, säger han i ett pressmeddelande.
Fiskguiden 2021 innehåller 89 arter som finns på den svenska marknaden. En positiv nyhet är exempelvis att makrillen i Nordostatlanten mår bättre samt skarpsillen i Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön. Dessa får grönt ljus. Även sardiner som fiskas med ringnot (stora nät som dras åt) i Biscayabukten som tidigare haft gult ljus, får nu grönt.

Däremot är torsken fortsatt hotad. Främst i Östersjön och Nordostatlanten har den fortfarande rött ljus, däremot…Fakta: Svenskarnas fiskvanor, enligt WWF.

Svenskarna äter cirka 14 kilo sjömat per person och år, vilket motsvarar 1-2 fiskmåltider per vecka. Lax, sill, torsk och räkor står för den största delen av konsumtionen och laxen är mest populär. Andra vanliga arter är alaska pollock, makrill, gråsej, regnbåge och tonfisk.

 


Liknande artiklar: