MORGONDAGENS DAGSTIDNING – söndag 25 februari 2024

söndag 25 februari 2024

WWF: Skippa hummer och tonfisk

publicerad 30 maj 2021
- av Sofie Persson
hummer

Flera rödlistade fiskar finns i WWF:s nya konsumentguide för fisk. Bland annat torsken får rött ljus och även amerikansk hummer.

WWF:s tillförordnade generalsekreterare Peter Westman säger att vi både ser ”mörka moln och ljus vid horisonten när det gäller hur haven och fisken mår”.

Överfiske och bristande kontroll är fortfarande problem både i våra närmaste hav och globalt. Om vi ska få hållbart fångad fisk på tallriken behövs effektivare kontrollinsatser. Positivt i årets guide är att det går att hitta gröna eller miljömärkta alternativ för åtta av tio arter, säger han i ett pressmeddelande.

Fiskguiden 2021 innehåller 89 arter som finns på den svenska marknaden. En positiv nyhet är exempelvis att makrillen i Nordostatlanten mår bättre samt skarpsillen i Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön. Dessa får grönt ljus. Även sardiner som fiskas med ringnot (stora nät som dras åt) i Biscayabukten som tidigare haft gult ljus, får nu grönt.

Däremot är torsken fortsatt hotad. Främst i Östersjön och Nordostatlanten har den fortfarande rött ljus, däremot får Barentshavtorsken gult.

Tonfisken skipjack mår mycket sämre i flera områden. Den får rött ljus när den fiskas med ringnot eller snörpvad, däremot kan det ibland vara okej om den fiskas med spö eller handlina. Gulfenad tonfisk fiskad med ringnot i västra och centrala Stilla havet får också rött ljus. Det finns även MSC-certifierad tonfisk.

Det har också skett en förändring med hummer fångar i USA och Kanada, som är vanliga på svenska marknader. Den får rött ljus på grund av bifångst av den akut hotade valen, nordkaparen. Det finns bara cirka 356 nordkapare kvar och beståndet har inte återhämtat sig efter skyddsåtgärder.

Fakta: Svenskarnas fiskvanor, enligt WWF.

Svenskarna äter cirka 14 kilo sjömat per person och år, vilket motsvarar 1-2 fiskmåltider per vecka. Lax, sill, torsk och räkor står för den största delen av konsumtionen och laxen är mest populär. Andra vanliga arter är alaska pollock, makrill, gråsej, regnbåge och tonfisk.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!Mer från förstasidan

Share via
Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.

Send this to a friend