Miljö

Viktig grönländsk glaciär växer återigen

Den grönländska glaciären Jakobshavn på Grönlands västkust har chockerat forskare efter att det visat sig att den istället för att smälta faktiskt håller på och växer sig tjockare, enligt en ny studie.

Även om glaciären fortfarande bidrar till att havsnivån stiger så förlorar den mindre is än vad man tidigare trott och blir tvärtom tjockare, vilket också har kunnat noteras för isen runt om glaciären i havet.
Ett team av forskare från Nederländerna och USA tror att glaciären växer på grund av kallare havsströmmar. Exempelvis var vattnet runt glaciären 2016 kallare än vad det varit sedan början av 1980-talet, detta på grund av strömmar från Nordatlanten.

Först kunde vi inte tro våra ögon”, konstaterar forskaren Ala Khezendar i ett pressmeddelande och utvecklar sitt resonemang med att det har varit kallt på platsen tre år i rad, att den kalla fasen som infaller ungefär vart tjugonde år nyss har påbörjats och att Atlanten i stort har kylts ner.

Forskaren Josh Willis varnar dock för att även om det inte går lika snabbt som många trott så kommer temperaturerna fortsätta stiga i vattnet och i det långa loppet kommer glaciärerna att försvinna. Willis menar att man kan se det som att glaciären Jakobshavn får en temporär paus från uppvärmningen.

 

Källa: Nature Geoscience

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!