Viktig grönländsk glaciär växer återigen

publicerad 29 mars 2019

Den grönländska glaciären Jakobshavn på Grönlands västkust har chockerat forskare efter att det visat sig att den istället för att smälta faktiskt håller på och växer sig tjockare, enligt en ny studie.

Även om glaciären fortfarande bidrar till att havsnivån stiger så förlorar den mindre is än vad man tidigare trott och blir tvärtom tjockare, vilket också har kunnat noteras för isen runt om glaciären i havet.

Ett team av forskare från Nederländerna och USA tror att glaciären växer på grund av kallare havsströmmar. Exempelvis var vattnet runt glaciären 2016 kallare än vad det varit sedan början av 1980-talet, detta på grund av strömmar från Nordatlanten.


Annonser:


Först kunde vi inte tro våra ögon”, konstaterar forskaren Ala Khezendar i ett pressmeddelande och utvecklar sitt resonemang med att det har varit kallt på platsen tre år i rad, att den kalla fasen som infaller ungefär vart tjugonde år nyss har påbörjats och att Atlanten i stort har kylts ner.

Forskaren Josh Willis varnar dock för att även om det inte går lika snabbt som många trott så kommer temperaturerna fortsätta stiga i vattnet och i det långa loppet kommer glaciärerna att försvinna. Willis menar att man kan se det som att glaciären Jakobshavn får en temporär paus från uppvärmningen.

 

Källa: Nature Geoscience
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.