Världens giftigaste platser listade

publicerad 19 november 2013

Delar av Indonesien, Argentina och Nigeria är bland de mest förorenade platserna på jorden. Det visar en ny rapport som presenterats av amerikanska och europeiska miljöorganisationer.

Giftutsläppen leder till sjukdomar och förkortar livet bland miljontals människor. Ofta produceras produkter för den rika världen i dessa områden.

– Folk skulle bli chockade om de visste under vilka förhållanden som deras smycken tillverkas i vissa fall, säger Jack Caravanos , forskningschef vid den amerikanska miljöorganisationen Blacksmith Institute, som tillsammans med den schweiziska miljöorganisationen Green Cross presenterade den nya rapporten Top Ten Toxic Threats i måndags.

Blacksmith Institute har genomfört mer än 3 000 riskbedömningar i 49 länder sedan 2007. I andra rapporter har det dokumenterats att omfattningen av de sjukdomar som orsakas av föroreningar, som utgör ett hot för 200 miljoner människors hälsa, är jämförbar med omfattningen av tuberkulos eller malaria.

I Kalimantan i Indonesien utvinner lokalbefolkningen guld med hjälp av kvicksilver, som är ett nervgift.

– De arbetar med detta i sina hem, utan att vara medvetna om faran. Det här påverkar hälsan för 10 till 15 miljoner människor, säger Bret Ericson, projektledare vid Blacksmith Institute.

Kvicksilver som kommer ut i naturen sprids vidare till fisk och grödor. Ericson säger att det finns andra alternativa metoder för att utvinna guld som inte är dyra men att det inte finns någon spridd kunskap om dessa alternativ.

– Den goda nyheten är att länder som Indien har tagit tag i sina problem med föroreningar. Regeringen har infört en skatt och pengarna används för att finansiera sanering av områden, säger Ericson.

Småskaliga industrier som dumpar gifter är dock ett fortsatt stort problem på många håll i världen. Minst 20 000 människor längs floden Matanza Riachelo i Argentina utsätts för farliga gifter från de uppskattningsvis 50 000 småindustrierna i regionen. Omkring 2 000 industrier längs floden Citarum i Indonesien har förorenat ett område på 13 000 kvadratkilometer. Där har både bly, kvicksilver, arsenik och andra gifter hittats, enligt rapporten.

– Ett saneringsarbete har påbörjats längs floden Citarum, tack vare ett lån från Världsbanken, men det arbetet kommer ta tio år eller mer att slutföra, säger Ericson.

Miljoner fat olja har spillts ut i Nigerdeltat i Nigeria och i Ryssland finns flera platser där giftiga ämnen kommit ut i grundvattnet. I staden Dzerzhinsk där kemiska vapen tidigare tillverkades har 300 000 ton avfall dumpats och hamnat i grundvattnet.

Världens giftigaste platser med avseende på hälsorisker och antalet utsatta människor är enligt Blacksmith Institute och Green Cross dessa: Agbobloshie i Ghana, Tjernobyl i Ukraina, floden Citarum i Indonesien, Dzershinsk i Ryssland, Hazaribagh i Bangladesh, Kabwe i Zambia, Kalimantan i Indonesien, Matanza Riachuelo i Argentina, Nigers floddelta i Nigeria, Norilsk i Ryssland.

 

Stephen Leahy/IPS
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.