Största oljefyndet någonsin i USA

publicerad 17 november 2016
Oljeraffinaderi i Port Arthur, Texas

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


US Geological Survey meddelade i tisdags att man upptäckt ett rekordstort fynd av outnyttjad skifferolja i Texas.

Uppemot 20 miljarder fat skifferolja och 1,6 miljarder fot naturgasvätskor ska ha upptäckts i Midland Basin i västra Texas, ett oljerikt område där mer än 3 000 brunnar har borrats.

Detta är den största upptäckten av olja någonsin och visar att även i områden som har producerat miljarder fat olja finns fortfarande möjligheten att hitta ytterligare miljarder, säger Walter Guidroz, programkoordinator för USGS Energy Resources Program, i ett pressmeddelande.

För att få fram de stora mängderna skifferolja och naturgas tvingas man använda sig av den kontroversiella men samtidigt revolutionerande utvinningsmetoden kallad fracking. Metoden, som går ut på att man under högt tryck injicerar stora mängder vatten blandat med kemikalier i ett borrhål i marken, har anklagats för att bland annat orsaka jordbävningar och kontaminera närliggande samhällens dricksvatten.

Det sammanlagda värdet för oljefyndet skulle med dagens oljepris uppgå till omkring 900 miljarder dollar, motsvarande nästan 8,3 biljoner kronor, skriver Business Insider.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!