Miljö

Storbritannien förbjuder bensinbilar 2040

Efter att Frankrike nyligen beslutat att förbjuda försäljning av diesel- och bensindrivna bilar från och med år 2040, sluter sig Storbritannien till dem och utlovar ett liknande förbud.

Förbudet är nödvändigt eftersom den dåliga luftkvalitén i landet är ett hot mot folkhälsan, menar regeringen. Man tror att det är den största miljörelaterade risken och leder till en minskad produktivitet som kostade 2,7 miljarder pund – drygt 28 miljarder kronor – bara under förra året, skriver The Guardian.
Dålig luft är den största miljörelaterade hälsorisken i Storbritannien och regeringen är beredd att vidta starka åtgärder på kortast möjliga tid. Därför finansierar vi nu råd för att påskynda utvecklingen av lokala lösningar som del av ett ambitiöst program för tre miljarder pund och för att rena den smutsiga luften runt våra vägar, kommenterade en talesman.

Man har även uppmuntrat införandet av “rena luftzoner” där biltrafik är avgiftsbelagd, men regeringen vill bara använda beskattning som en sista nödåtgärd eftersom de fruktar negativa effekter på åtgärder som straffar bilister.

Kommentarer från miljöaktivister har varit att den slutliga planen är svagare än man hoppats

 

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!