Storbritannien förbjuder bensinbilar 2040

publicerad 8 augusti 2017

Efter att Frankrike nyligen beslutat att förbjuda försäljning av diesel- och bensindrivna bilar från och med år 2040, sluter sig Storbritannien till dem och utlovar ett liknande förbud.

Förbudet är nödvändigt eftersom den dåliga luftkvalitén i landet är ett hot mot folkhälsan, menar regeringen. Man tror att det är den största miljörelaterade risken och leder till en minskad produktivitet som kostade 2,7 miljarder pund – drygt 28 miljarder kronor – bara under förra året, skriver The Guardian.

Dålig luft är den största miljörelaterade hälsorisken i Storbritannien och regeringen är beredd att vidta starka åtgärder på kortast möjliga tid. Därför finansierar vi nu råd för att påskynda utvecklingen av lokala lösningar som del av ett ambitiöst program för tre miljarder pund och för att rena den smutsiga luften runt våra vägar, kommenterade en talesman.

Man har även uppmuntrat införandet av ”rena luftzoner” där biltrafik är avgiftsbelagd, men regeringen vill bara använda beskattning som en sista nödåtgärd eftersom de fruktar negativa effekter på åtgärder som straffar bilister.

Kommentarer från miljöaktivister har varit att den slutliga planen är svagare än man hoppats

 

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.