Stora mängder plast på Antarktis

publicerad 30 juni 2017

Halterna av mikroplast på Antarktis är mycket högre än väntat, enligt forskare vid University of Hull och British Antarctic Survey.

Antarktis ses som ett starkt isolerad, orört vildlandskap. Ekosystemet är bräckligt, med valar, sälar, och pingviner som har krill och andra zooplankton som sin huvudsakliga diet. Vår forskning belyser hur bråttom det är att samordna ett arbete för att övervaka och utvärdera halterna av mikroplast runt kontinenten Antarktis och Södra ishavet, säger Catherine Waller, huvudförfattare till studien som publicerats i Science of the Total Environment.

Södra ishavet utgör 5,4 procent av jordens hav och hotas av såväl ökande fiske och föroreningar som invasiva arter.

Det har beräknats att upp till 500 kilo mikroplastpartiklar från personliga hygienprodukter och 25,5 miljarder fibrer från kläder hamnar i Södra ishavet varje årtionde till följd av turism, fiske och forskningsaktiviteter. Det är lite i jämförelse med havets storlek, men forskarna menar att det ändå kan påverka lokalt.

– Vi har övervakat förekomsten av större plastartiklar i Antarktis i över 30 år. Vi vet att större plastbitar kan intas av sjöfåglar och att sälar kan trassla in sig i dem, men effekterna av mikroplast på marina djur är fortfarande inte kända, säger Claire Waluda, medförfattare till studien.

 

 

Artikeln har tidigare publicerats i MiljömagasinetStöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


142 370 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.