Städer i Colorado förbjuder fracking

Metoden för att utvinna naturgas ur skiffer, kallat "fracking", har förbjudits i tre städer i delstaten Colorado efter folkomröstningar. Nu stålsätter sig städerna för de rättsliga påföljderna från energibolagen.

publicerad 7 november 2013

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


11 280 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Städerna som förbjuder den relativt nya men kritiserade metoden för att utvinna naturgas ur skiffer är Boulder, Fort Collins och Lafayette. I staden Broomfield röstades förbudet ner med endast 13 rösters marginal. Där väntas omval.

Att städerna väljer att förbjuda fracking har inget annat än ett symboliskt värde. Detta då de flesta stora bolagen lämnat städerna och stängt ner sina anläggningar som utvinner naturgas.

Flera energibolag i delstaten förbereder sig nu för att gå till domstol för rätten till att använda sig av fracking. Colorado Oil and Gas Association har redan lämnat in flera stämningsansökningar mot staden Longmort, som sedan tidigare förbjudit fracking.

Colorados demokratiske guvernör John Hickenlooper är så förtjust i fracking att har påstått att han druckit flytande frack, skriver Time Magazine.

Miljögrupper såsom Greenpeace är starkt kritiska till fracking och menar att det kan utgöra stora risker för läckage, miljöskador, förorening samt ha en negativ påverkan för människors hälsa. Olje- och energibolagen som sysslar med metoden drar dock en lans för att fracking är “säkert”.

Enligt nättidningen PolicyMic är USA:s president Barack Obama en anhängare av fracking.

– Ibland uppstår det konflikter kring fracking och naturgas, men vi ska stärka vår position som huvudproducent av naturgas, sade Obama under ett tal på Georgetown University.

Den klimatplan som Obama tagit fram stödjer en export av den amerikanska frackingmodellen till utländka aktörer. Detta genom USA:s utrikesdepartements tekniska program som främjar fracking, skriver PolicyMic.

Fakta fracking:

Hydraulisk spräckning, även hydraulisk uppspräckning, på engelska Hydraulic fracturing eller populärt fracking, är en metod för att utvinna fossila bränslen såsom naturgas.

Processen går ut på att man i ett borrhål i marken under högt tryck injicerar stora mängder vatten blandat med kemikalier.

Metoden har blivit kritiserad internationellt på grund av rädsla för miljöpåverkan samt hälsorisker orsakade av kemikalierna.

(Källa: Wikipedia)

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!