Miljö

Socker i foder ger sjukare hästar

Allt fler hästar i Sverige drabbas av så kallade välfärdssjukdomar, exempelvis diabetes och högt blodtryck. En orsak är att hästfodret innehåller mer socker än vad det gjorde tidigare.

Hästar är djur som är vana att röra sig mycket och äta det som finns i naturen, men idag har det ändrats. Detta på grund av att hästfodret blivit allt onyttigare och att de ges för lite kondition.

Diagnoser som typ 2-diabetes och högt blodtryck kan leda till fång, som är en allvarlig sjukdom som i värsta fall kan leda till att hästen måste avlivas.
Johan Bröjer, docent i hästmedicin vid Sveriges lantbruksuniversitet, anser att sockret som finns i hästarnas foder är den bakomliggande orsaken till trenden med allt fetare och ohälsosammare hästar.

– Det här är en utveckling vi sett de senaste åren – en kombination av att vi blir bättre på att uppmärksamma detta och att vi sköter våra hästar fel. De får i sig för mycket socker via fodret, vilket vi ser hos flera djurslag, säger han till TT.

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!