Socker i foder ger sjukare hästar

Allt fler hästar i Sverige drabbas av så kallade välfärdssjukdomar, exempelvis diabetes och högt blodtryck. En orsak är att hästfodret innehåller mer socker än vad det gjorde tidigare.

publicerad 7 januari 2014

Hästar är djur som är vana att röra sig mycket och äta det som finns i naturen, men idag har det ändrats. Detta på grund av att hästfodret blivit allt onyttigare och att de ges för lite kondition.

Diagnoser som typ 2-diabetes och högt blodtryck kan leda till fång, som är en allvarlig sjukdom som i värsta fall kan leda till att hästen måste avlivas.

Johan Bröjer, docent i hästmedicin vid Sveriges lantbruksuniversitet, anser att sockret som finns i hästarnas foder är den bakomliggande orsaken till trenden med allt fetare och ohälsosammare hästar.

– Det här är en utveckling vi sett de senaste åren – en kombination av att vi blir bättre på att uppmärksamma detta och att vi sköter våra hästar fel. De får i sig för mycket socker via fodret, vilket vi ser hos flera djurslag, säger han till TT.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.