Slängda masker har ökat med 9000 procent

Coronapolitikens skadeverkningar

publicerad 19 december 2021
- av Sofie Persson

Antalet kastade ansiktsmasker i naturen i västerländska länder har ökat med 9000 procent på 14 månader – en nedskräpning som kan få konsekvenser under mycket lång tid framöver.

Sedan coronapolitiken inleddes har användandet av engångsansiktsmasker ökat radikalt efter att de flesta länder antingen rekommenderat eller rent av krävt av sina medborgare att de ska använda dem dagligen. Detta har lett till att kastade ansiktsmasker i naturen ökat med 9000 procent, enligt en studie från University of Portsmouth.

Studien pågick mellan mars och oktober 2020 i en rad västerländska länder inklusive Sverige. I studien påträffade man två miljoner kastade ansiktsmasker i de olika länderna och forskare tror att denna nedskräpning kan komma att förorena naturen med plast i hundratals år.

– De flesta masker är tillverkade av slitstarkt plastmaterial, och om de kasseras kan de finnas kvar i miljön i hundratals år. Det betyder att de kan ha en rad effekter på miljön och människor, menar professor Steve Fletcher, skriver BBC.

Nedskräpningen kan också orsaka direkta infrastrukturproblem som att blockera avlopp. Djuren tar också skada av eftersom de kan fastna och strypas till döds.

Utan bättre metoder för disposition av maskerna kan det bli en miljökatastrof, konstaterar Fletcher.

Universitetet efterlyser från politiker att hitta nya riktlinjer för avfallshantering.


Stöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


119 100 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.