Skyddsspray kan ersätta plastpåsar

publicerad 27 maj 2020
Avokado är en frukt som skyddssprayen ska vara effektiv på.

Forskaren James Rogers har tagit fram en vätska av växtlipider och fettsyror som ska sprayas på grönsaker och frukt för att generera ett skyddande lager. Resultatet blir att exempelvis en avokado får två eller tre gånger så lång livstid.

Tanken med sprayen är att den ska fungera som en ersättare för plastförpackningar som vi vanligtvis använder för frukt och grönt och som bedöms vara påfrestande för naturen att producera – många gånger helt i onödan.

Joe Rogers har stora ambitioner och säger sig själv vilja revolutionera världens matsystem. I hans laboratorium i Kalifornien genomförs just nu tester för att se hur frukterna och grönsakerna påverkas av stötar och simulerade transportsträckor och hur sprayen klarar av att hantera dessa.
Om resultaten blir goda kan sprayen komma att göra plastförpackningar för frukt och grönsaker helt överflödiga och leda till en minskad plastproduktion och förhoppningsvis också mindre plast i haven utanför Asien och Afrika.

Noterbart är att den kontroversielle mångmiljardären Bill Gates och hans fru Melinda via sin stiftelse har sponsrat Rogers företag med pengar.

Rogers är inte ensam om att vilja ta fram smartare ”skydd” till frukt och grönt. Företaget Cambridge Crops i Massachusetts har börjat använda sig av silkesprotein för att skapa ett skyddande lager för livsmedel som enkelt skadas och i Chicago arbetar man för att förändra atmosfären i förpackningarna för att bromsa förruttnelseprocessen.

– Det är ett stort paradigmskifte på gång bort från engångsplast. Den här typen av teknologi kommer vi i backspegeln att se som revolutionär, för mig är det jämförbart med elektricitet eller internet, säger Daniel Constanza, vid labbet i Kalifornien, till The Guardian.


 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!