Skyddsspray kan ersätta plastpåsar

publicerad 27 maj 2020
- av Isac Boman
Avokado är en frukt som skyddssprayen ska vara effektiv på.

Forskaren James Rogers har tagit fram en vätska av växtlipider och fettsyror som ska sprayas på grönsaker och frukt för att generera ett skyddande lager. Resultatet blir att exempelvis en avokado får två eller tre gånger så lång livstid.

Tanken med sprayen är att den ska fungera som en ersättare för plastförpackningar som vi vanligtvis använder för frukt och grönt och som bedöms vara påfrestande för naturen att producera – många gånger helt i onödan.

Joe Rogers har stora ambitioner och säger sig själv vilja revolutionera världens matsystem. I hans laboratorium i Kalifornien genomförs just nu tester för att se hur frukterna och grönsakerna påverkas av stötar och simulerade transportsträckor och hur sprayen klarar av att hantera dessa.


Annonser:


Om resultaten blir goda kan sprayen komma att göra plastförpackningar för frukt och grönsaker helt överflödiga och leda till en minskad plastproduktion och förhoppningsvis också mindre plast i haven utanför Asien och Afrika.

Noterbart är att den kontroversielle mångmiljardären Bill Gates och hans fru Melinda via sin stiftelse har sponsrat Rogers företag med pengar.

Rogers är inte ensam om att vilja ta fram smartare ”skydd” till frukt och grönt. Företaget Cambridge Crops i Massachusetts har börjat använda sig av silkesprotein för att skapa ett skyddande lager för livsmedel som enkelt skadas och i Chicago arbetar man för att förändra atmosfären i förpackningarna för att bromsa förruttnelseprocessen.

– Det är ett stort paradigmskifte på gång bort från engångsplast. Den här typen av teknologi kommer vi i backspegeln att se som revolutionär, för mig är det jämförbart med elektricitet eller internet, säger Daniel Constanza, vid labbet i Kalifornien, till The Guardian.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.