Second hand-butik: Slut med ftalater i barnvaror

publicerad 4 februari 2017
Ftalater används som mjukgörare i plaster.

I en undersökning från Göteborgs Stads miljöförvaltning uppmärksammades nyligen att elva av sjutton leksaker, inköpa i second hand-butiker, innehöll förbjudna halter av ftalater.

Efter granskningen beslutade second hand-aktören Emmaus Björkå att ta bort samtliga barnprodukter som kan innehålla ftalater.

– Vi har blivit ombedda av Göteborgs Stad att titta på hur vi kan få bort barnprodukter med ftalater, säger Magnus Nilsson, miljö- och insamlingsansvarig på Emmaus Björk och fortsätter:

– Sådana initiativ är alltid välkomna, och därför gör vi det enkelt för oss och tar bort allihop ur sortimentet. Ingen vill väl att barn ska få i sig hormonstörande ämnen! Det känns toppen att kunna säga till de barnfamiljer som handlar hos oss att de inte själva behöver ta hela ansvaret för att barnen ska slippa farliga ämnen.

Lagen som förbjöd ftalater i nya leksaker och barnvårdsprodukter infördes 2007. Från den 9 december finns det inte heller i begagnade barnprodukter hos Emmaus Björkå, som samtidigt passar på att även ta bort vissa andra produkter, riktade till barn, som kan ha samma tillsatser till exempel väskor med mjuk plast.

Även barnregnkläder med PVC sorteras bort. Det finns inget förbud mot de senare men heller ”inget skäl att låta bli att ta ansvar”, skriver organisationen.

 

Artikeln har tidigare publicerats i MiljömagasinetStöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


166 870 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.