Schimpansen Vanilla ser himlen för första gången

publicerad 29 juni 2023
- av Sofie Persson
Vanilla har tillbringat hela sitt liv som försöksdjur i New York.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


1760 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Efter att ha varit instängd som försöksdjur hela sitt liv fick schimpanshonan Vanilla äntligen komma ut och se himlen för första gången.

Schimpansen Vanilla har tillbringat sitt liv som försöksdjur vid Laboratory for Experimental Medicine and Surgery in Primates (LEMSIP) som ligger i New York i USA. Efter 29 år som försöksdjur i laboratoriet fick hon äntligen komma ut i friska luften.

Hos fristaden Save the Chimps kliver schimpanshonan något tvekande ut i solen för första gången. Hon uppmanas av alfahanen Dwight, som står med öppna armar och tar emot henne i en kram när hon hoppar ut i friheten. Sedan blickar hon upp mot himlen, en himmel hon ser för första gången.

I hennes ögon kan man ana en förundran över det hon ser när hon tittar upp och det finns en stark tydning som man skulle kunna beskriva som lycka, liknande en mänsklig reaktion. Schimpanser har omkring 98,8 procents DNA-likhet med människor, förklarar Dan Mathews, som är direktör för speciella projekt vid fristaden.

Nu när Vanilla är ute går hon knappt tillbaka till vårdhemmet. Igår låg hon och solade på en av utomhusplattformarna, berättar Mathews för New York Post.

Vanilla föddes 1995 på LEMSIP och ska ha varit försöksdjur till bland annat HIV-tester. Laboratoriet har varit känt för att ha sysslat med omänsklig hantering av djuren, vilket orsakat lidande för dem. Den brittiska primatologen och schimpansexperten Jane Goodall har kallat platsen för ett “helveteshål”.

Det var ett hemskt laboratorium och djurrättsaktivister protesterade mot det i årtionden, säger Mathews. Schimpanserna där tittade på TV och såg aldrig dagens ljus.

 

Tillsammans med sex andra schimpanser, inklusive Vanillas syster Shake, fick djuren komma till fristaden efter att laboratoriet till slut stängts ner. Nu får schimpanserna leva ett gott liv där de kan klättra, svinga sig i rep, äta god mat samt även måla. Det som däremot möjligen väger tyngst är friheten från buren i laboratoriet.

Vanilla har en lång framtid framför sig, hon kan leva här i ytterligare 30 eller 40 år, säger Mathews. Hon verkar upprymd över att ha sin egen värld, att äntligen ha det som är närmast en naturlig livsmiljö. Hon omfamnar det.

Fakta: Djurförsök

I Sverige är det vanligast att använda fiskar, möss och råttor i djurförsök. Däremot används också hundar, kaniner, grisar och även mindre apor. Inom EU är det förbjudet att använda människoapor, det vill säga bland annat schimpanser, i djurförsök.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!