Saneringsmetoder otillräckliga

publicerad 28 mars 2014

Många av de metoder för sanering av jord som används i dag är otillräckliga och misslyckas ofta, visar forskaren Ola Westman i sin doktorsavhandling vid Örebro universitet.

Vid sanering av PAH:er (polycykliska aromatiska kolväten) i jord är ett problem att de kan bilda nya ämnen, genom att exempelvis binda till syre. Dessa ämnen kan till och med vara mer farliga genom att de i den processen blir vattenlösliga och sprids lättare.

– En metod, som är vanligt förekommande nu, där man kompos­terar jorden och renar den biologiskt med hjälp av bakterier är inte effektiv. Kemisk analys kan visserligen visa att gifthalten minskat, men biologiska tester visar att andra gifter ökat. Det här leder till att sanerad jord kan bli godkänd utan att egentligen ha blivit renare, säger Ola Westman i ett pressmeddelande.

Han har också utvecklat olika biologiska testmetoder för att kunna bedöma risker med miljögifter.

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.