Sameby vinner etapp i vindkraftstrid

publicerad 5 juli 2017

Mark- och miljödomstolen i Umeå har behandlat ett antal överklaganden gällande ett stort vindkraftsprojekt i markbygden utanför Piteå, rapporterar Sveriges Radio.

Samebyn Västra Kikkejaure har i första hand yrkat att inget tillstånd ska ges för vindkraft på deras betesmarker, i andra hand att tillståndet ska innehålla villkor som skyddar renskötseln.

Domstolen river nu upp beslutet om villkor och skickar tillbaka frågan till länsstyrelsens miljöprövningsdelegation för att på nytt bestämma kompenstionsåtgärder för rennäringen.

Samebyn har föreslagit en rad åtgärder som kompensation, bland annat att vindsnurrorna ska stannas om renskötare befinner sig i området, att bolaget Markbygden Vind ska bekosta tillfälliga beteshagar och transporter samt GPS-sändare till renarna.

 

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.