Håll julgranen säker – från katten

publicerad 19 december 2023
- av Sofie Persson

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Även katter uppskattar julen – särskilt då julgranen som sällan får vara ifred. Här kommer några tips på hur man kan hålla sin julgran mer kattsäker.

De flesta kattägare har nog kommit hem till en fallen gran i vardagsrummet mer än en gång. Trots oskyldiga kattögon krävs ingen större detektivförmåga för att förstå vem som ligger bakom. Faktum är dock också att julgranen kan vara farlig för katten om oturen råkar vara framme. Om en julgranskula går sönder kan den skada både tassar och mun på katten. Glitter eller snören kan orsaka allvarliga mag- och tarmproblem. Om katten exempelvis fått ett snöre i halsen kan det vara svårt att spotta ut det eftersom de har en väldigt sträv tunga med hullingar som riktas nedåt mot matstrupen.

Land har listat några tips på hur man säkrar julgranen från våra små vänner, och även säkrar dem från julgranen.

1. Kattsäker plats för granen

Sunt förnuft kanske, men placera om möjligt granen på en plats dit katten inte alltid har tillgång, till exempel med dörrar som går att stänga. Om det inte går så är det bäst att välja ett hörn där det inte finns klättervänliga möbler intill.

2. Spänn fast granen

Fäst ett snöre runt toppen av granen och fäst med en krok eller knut på ett passande ställe.

3. Pynta smart

Har man pynt man är särskilt rädd om, eller pynt som är mer intressant för katten än annan pynt – sätt denna högt upp i granen. Undvik glitter och kulor längst ner.

4. Testa något klibbigt

Om inget av ovanstående fungerar kan man testa att lägga ut lite flugpapper med den klibbiga sidan uppåt under granen. Katter ogillar verkligen att trampa i klibbiga saker.

5. Inget ätbart

Ha absolut inga ätbara saker i granen, som till exempel choklad, det kan locka både hundar och katter att försöka komma åt.

6. Inga långa snören

Undvik långa band, snören eller glitter i granen som dina djur kan tugga i sig.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!