Reaktorers livslängd kan ökas

publicerad 18 maj 2016
Ringhals kärnkraftverk

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


6370 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Frankrikes miljöminister Ségolène Royal (Parti socialiste) uttalade sig i tv-kanalen France 3 i söndags om att hon är redo till att förlänga kärnkraftsreaktorernas livslängd med ytterligare tio år, från 40 till 50 år.

Hon ger därmed sitt förtroende till ägaren EDF (Électricité de France) som har utvecklat ett renoveringsprogram för sina 58 reaktorer sedan 2014. Drifttillståndet kan dock bara förlängas med godkännande av kontrollmyndigheten (ASN).

Den franska anti-kärnkraftrörelsen ifrågasatte Royals uttalande omedelbart i ett pressmeddelande.

“De franska kärnkraftverken är i ett uselt tillstånd. Royal är inte i fas med verkligheten”, skriver Stéphane Lhomme, talesman för anti-kärnkraft rörelsen.

De av EDF budgeterade pengarna, från början 55 miljarder euro, kommer inte räcka. Och vad värre än så kommer EDF att vara tvungen att stänga de äldsta reaktorerna – ett 20-tal – inom 10 år på grund av ASN:s underkännande bara för att kunna rädda de resterande 38 tillfälligt, påpekar Lhomme och fortsätter: Oavsett katastrofrisken och det kostsamma omhändertagandet av radioaktivt avfall begår Frankrike ekonomiskt självmord med Royals beslut.

Frankrike försöker rädda sina skrotiga kärnreaktorer medan produktionen av förnybar energi blir allt billigare. Därmed befinner sig Frankrike på väg in i en återvändsgränd till skillnad från grannlandet Tyskland, anser Lhomme.

 

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!