Radioaktivt damm spreds på Studsvik

publicerad 7 oktober 2017
Skylt utanför Studsviks kärnkraftsanläggning

Den 21 september spreds radioaktivt damm i ett så kallat hot cell-laboratorium vid den kärntekniska anläggningen Studsvik, rapporterar Ny Teknik.

Ingen person befann sig i de berörda lokalerna, och ingen förhöjd radioaktivitet uppmättes utanför, enligt Studsvik och Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM.

Utsläppet inträffade till följd av ett brandlarm, som verkar ha varit ett falskt. Men brandlarmet gör att ventilationen stängs av för att strypa syretillförseln. Det skapade ett övertryck i lokalen, och radioaktivt damm trycktes ut i lokaler intill.

SSM klassade preliminärt händelsen som en tvåa på den sjugradiga Ines-skalan. Det är en internationell skala som används för att gradera strålsäkerhetshändelser med joniserande strålning. Till exempel kärnkraftsolyckan i Tjernobyl är klassad som sjua på skalan. Saneringen av lokalerna beräknas ta cirka två veckor.

 

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.