MORGONDAGENS DAGSTIDNING – onsdag 21 februari 2024

onsdag 21 februari 2024

Radioaktivt damm spreds på Studsvik

publicerad 7 oktober 2017
Skylt utanför Studsviks kärnkraftsanläggning

Den 21 september spreds radioaktivt damm i ett så kallat hot cell-laboratorium vid den kärntekniska anläggningen Studsvik, rapporterar Ny Teknik.

Ingen person befann sig i de berörda lokalerna, och ingen förhöjd radioaktivitet uppmättes utanför, enligt Studsvik och Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM.

Utsläppet inträffade till följd av ett brandlarm, som verkar ha varit ett falskt. Men brandlarmet gör att ventilationen stängs av för att strypa syretillförseln. Det skapade ett övertryck i lokalen, och radioaktivt damm trycktes ut i lokaler intill.

SSM klassade preliminärt händelsen som en tvåa på den sjugradiga Ines-skalan. Det är en internationell skala som används för att gradera strålsäkerhetshändelser med joniserande strålning. Till exempel kärnkraftsolyckan i Tjernobyl är klassad som sjua på skalan. Saneringen av lokalerna beräknas ta cirka två veckor.

 

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!Mer från förstasidan
Share via
Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.

Send this to a friend