Propagerade för GMO – får lämna Saltå Kvarn

publicerad 7 juni 2013

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Förre detta jordbruksministern Annika Åhnberg tvingas nu bort från styrelsen inom Saltå kvarn. Detta sedan hon uttryckligen ställt sig positiv till genmodifiering av grödor, rapporterar LT.se.

salta-kvarn-450Att Åhnberg förespråkade genmodifierade grödor samtidigt som hon satt i livsmedelsföretaget Saltå Kvarns styrelse gjorde att hon enligt styrelsen satt på dubbla stolar.

Efter hot om bland annat en konsumentbojkott mot Saltå Kvarn valde livsmedelsföretaget att agera. I ett inlägg på Saltå Kvarns Facebooksida förklarar vd:n Johan Ununger varför Annika Åhnberg och Saltå Kvarn går skilda vägar.

“Hon är en stor förespråkare av ekologiskt jordbruk – men som flera av er har uppmärksammat har hon även en positiv inställning till GMO. Denna inställning visar sig inte vara möjlig att kombinera med en styrelsepost i Saltå Kvarn. Det är därför helt naturligt att Annika Åhnberg väljer att lämna sin plats i Saltå Kvarns styrelse”, skriver Ununger.

I ett inlägg med rubriken “GMO-grödor inte farligare än andra” som skrevs av Åhnberg på nyhetstidningen Fri Köpenskap den 23 november 2010 förfäktade hon åsikten om att genmodifiering är någonting som livsmedelsbranschen kan dra stor nytta av.

Hon skrev: “Växtförädling med hjälp av moderna tekniker – som genmodifiering – är en del av lösningen på problemen ovan, långt ifrån den enda, men en av de viktigare. Varför fortsätter då den oseriösa debatten om gmo år ut och år in?”.

Fakta Saltå Kvarn

Saltå Kvarn är ett svenskt livsmedelsföretag vars samtliga produkter är kravmärkta och produceras i ett jordbruk utan konstgödsel eller kemiska bekämpningsmedel. Ända sedan starten 1964 producerar Saltå Kvarn mjöl och olika brödsorter av biodynamiskt odlad spannmål. Kvarnen är belägen i Saltå, strax öster om Järna i Södermanland och ägs av antroposoferna.

Hemsida: http://www.saltakvarn.se/

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!