Premiärminister: Japan var väldigt nära en katastrof

Japans förre premiärminister Naoto Kan erkänner att kärnkraftsolyckan i Fukushima var väldigt nära att utmynna i en katastrof större än Tjernobyl.

publicerad 9 mars 2016
[slider id='26841' name='Fukushima' size='full']

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


11 280 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Den 11 mars 2011, för nästan exakt fem år sedan, utlöste en jordbävning utanför Japan en tsunami som kom att kräva nästan 16 000 människors liv.

Tsunamin slog till med full kraft mot kärnkraftverket Fukushima. Detta kom att leda till flera vätgasexplosioner på kärnkraftverket och radioaktiva ämnen läckte ut i omgivningen.

Japans dåvarande premiärminister Naoto Kan erkänner nu i en intervju med The Telegraph att Japan stod på randen till en kärnkraftsolycka som kunde vara mer omfattande än Tjernobylolyckan 1986.

Enligt Kan fanns det planer på att tvångsevakuera Tokyo, världens största stad.

Om bränslestavarna i samtliga sex reaktorer hade brunnit sönder skulle det definitivt ha påverkat Tokyo. Från ett mycket tidigt stadium oroades jag över Tokyo. Jag hade flera idéer om hur en evakueringsplan skulle ha sett ut, säger Naoto Kan och fortsätter:

– Vid jordbävningen 1923 utlyste regeringen ett undantagstillstånd. Jag tänkte på att det kan komma att bli nödvändigt att utlysa ett sådan undantagslag om det verkligen kom till kritan.

Kaoto Kan kritiserar Nobuaki Terasaka, regeringens rådgivare i frågor som rör kärnkraftssäkerhet. Enligt Kan fick Nobuaki Terasaka frågan om han kunde någonting om kärnkraft, varpå han svarade “nej, jag har bara studerat ekonomi”.

Fortfarande fem år efter kärnkraftsolyckan har radioaktivt material från Fukushima spritt sig ända till Kanada.

Nyligen åtalades tre chefer hos Tepco, bolaget som skötte driften av Fukushima, för att inte ha gjort rätt åtgärder för att förhindra Fukushimaolyckan.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!