Ökat skydd för Bolivias regnskog

publicerad 21 februari 2024
- av Sofie Persson
Jätteutter är en av de utrotningshotade arterna i området.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


22 420 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


I regionen Pando i Bolivia har man skapat ett nytt naturskyddsområde på 452 639 hektar regnskog. Det innebär att hela 26 procent av områdets regnskog nu klassas som skyddat.

Bolivia upplever en av de högsta nivåerna av avskogning per capita i världen, med en avverkningstakt i regnskogen som är fyra gånger snabbare än i Brasilien, sett till befolkningens storlek.

Med sina nära sex miljoner hektar regnskog har Pando den största andelen välbevarad Amazonasskog i landet. I regionen står 90 procent av skogarna kvar där man på en kommunal nivå till stor del skapat skyddade områden. Bland framgångarna finns ett hållbart förvaltande av paranötsskogar som också utgör en viktig ekonomisk resurs för många lokalsamhällen. Trots detta hotas Pando ständigt av utbredningen av jordbruk och gruvverksamhet.

Nu har ett nytt naturskyddsområde etablerats i Pando, enligt organisationen Conservation International, som varit delaktig i projektet. Området, känt som Gran Manupare, omfattar åtta procent av hela regnskogsområdet i regionen. Det innebär att regionens sammanlagda naturskyddstäckning uppgår till 26 procent.

Hem för utrotningshotade arter

Som kommun, jordbrukare och ursprungsbefolkning anser vi att det är viktigt att bevara våra skogar för framtida generationer, skydda vårt territorium och bidra till hållbarheten i våra projekt. Det är viktigt att bevara Pando, säger Jaime Aguirre, borgmästare i Sena kommun i Pando.

Precis som övriga delar av Amazonas är även Gran Manupare mycket rikt på arter och huserar bland annat utrotningshotade arter som jätteuttern (Pteronura brasiliensis) och storbladig mahogny (Switenia macrophila) lever. Även jaguar (Panthera onca), låglandstapir (Tapirus terrestris) och blåhuvad ara (Primolius couloni) finns i området.

Projektet gjordes även med hjälp av kommunen i Sena, samt organisationen CIPCA med finansiellt stöd av projektet Our Future Forest – Vital Reserves, Bezos Earth Found, Andes Amazon Fund och även den svenska ambassaden.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!