Nytt korallrev upptäckt i Amazonas

publicerad 22 juni 2016

Ett nytt korallrev har upptäckts utanför Amazonflodens mynning i ett område där koraller inte borde kunna växa. Det rapporterar Science Advances.

Korallrev trivs i klara, tropiska vatten, men man har tidigare trott att flodsystem i Amazonas skapar gap där koraller inte kan leva, eftersom det oklara, sedimentfyllda vattnet som spolas ut inte släpper igenom tillräckligt mycket ljus.

Det nyupptäckta revet, med en yta på runt 9 500 kvadratmeter, kan tjäna som en bro mellan de brasilianska och karibiska reven, och erbjuda ett temporärt skydd för de djur som bor mellan dem. För män­niskor kan det leda till bättre kunskap om hur korallrev kan överleva under mindre gynnsamma förhållanden, och ge insikt om hur reven kan komma att bete sig i framtidens mindre korallvänliga hav.

Framtida klimatförändringar är inte det enda problemet som det nyupptäckta revet står inför. Det hotas redan av oljeborrning och intensivt fiske i området, enligt rapporten.

Upptäckten inspirerades av en rapport från 1970-talet att revfisk hade fångats nära kontinentalplattan.

 

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.