Norge satsar på biologisk mångfald

publicerad 14 mars 2014

Nyligen utlovade Norges regering resurser på motsvarande över 150 miljoner svenska kronor för att bevara och på ett hållbart sätt handskas med våra viktigaste spannmål, rapporterar Global Crop Diversity Trust.

När jordens befolkning växer och klimatförändringar hotar grödor som ris och majs är det oerhört viktigt att mångfalden bevaras, anser man i Norge.

– Om bara tio år kommer vi att ha ytterligare en miljard män­niskor runt det globala matbordet, men vid det laget kan klimatför­ändringarna ha minskat risskörden med tio procent bara genom en temperaturökning på en grad, säger Marie Haga, vd för GCDT.

– Vårt bästa försvar är att se till att vi har ett brett utbud av grödor att använda oss av för att ge livskraftiga skördar.

Såväl bönder som forskare ska förses med många olika frösorter och annat genetiskt material för att vi ska kunna stå emot såväl stigande temperaturer som skadedjursangrepp. En förhoppning är bland annat att en majssort som odlas i Mexiko ska kunna odlas i Kenya även när temperaturen stiger.

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!