Nordlig torv en hållbar kolsänka

publicerad 29 januari 2017
Torvrik mark

Kol som lagrats djupt i torvmarker på övre halvan av norra halvklotet kommer antagligen inte att påverkas av en stigande global temperatur, enligt en studie av forskare från University of Oregon, publicerad i Nature Communications.

Vi ser en del nedbrytning av torv på ytan, men inte under 60 centimeters djup, där den största mängden av kolet lagras, säger Rachel Wilson, en av studiens författare.

I simulationer undersökte forskarna hur torven skulle reagera på en temperatur som höjts med 2,25, 4,5, 6,25, samt 9 grader Celsius. Resultatet var att ytskiktet gav ifrån sig större mängder metan vid högre temperaturer, men att den djupa torven varken släppte ifrån sig mer metan eller koldioxid.

Studien är en del av en långtidsöversikt av miljö- klimatförändringars effekt på kolet som lagras i torv. I studien medverkar forskare från flera universitet och institutioner.

 

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.