Monarkfjärilen hotas av gruvdrift i Mexiko

publicerad 13 maj 2016
Monarkfjärilen i Mexiko hotas av gruvdrift i dess habitat.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


22 420 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Den redan sårbara monarkfjärilen i Mexiko står inför det största hotet på länge när Mexikos största gruvbolag planerar att återöppna en gammal koppargruva i fjärilens biosfärreservat.

Monarkfjärilens bisofärreservat skapades för att skydda arten när den övervintrar och omfattar 56 000 hektar land. Gruvkonglomeratet Grupo Mexico har trots detta fått tillstånd att återöppna en gammal gruva som stängdes för 25 år sedan, rapporterar Digital journal.

Miljöaktivister oroar sig för att vattenmängderna som krävs för gruvdriften kommer att torka ut närliggande källor och döda de växter som monarkfjärilen är beroende av. Man är också oroliga för att gruvan ska läcka ut farliga och giftiga ämnen som i övrigt förgiftar och förstör naturen i området.

– Vi vet att ingen gruvprojekt någonsin i Mexiko har bidragit till en en varaktig utveckling för lokalbefolkningen, och de har alltid haft problem kopplade till förstörelsen av naturresurser, säger Silvestre Chávez Sánchez, ledare för ett litet samhälle nära gruvan, till New York Times.

Förespråkare av återöppnandet av gruvan menar istället att det kommer att skapa jobb för lokalbefolkningen och påpekar dessutom att en del av företagets vinst går tillbaka till lokalsamhällena i området där gruvdriften förs.

Trots att monarkfjärilen hotas av bland annat gruvdrift har arten ökat i antal de senaste åren, vilket Nya Dagbladet skrivit om sedan tidigare.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!