Utrotningshotad fjäril ökar i antal

publicerad 3 mars 2016
Monarkfjärilen

Monarkfjärilen, som tidigare varit utrotningshotad av människan, är nu på uppsving. Under vintern har fjärilspopulationen skjutit i höjden, någonting som glädjer forskare och naturintresserade.

Den svart-orangea monarkfjärilen hade nästan helt försvunnit för så sent som för några år sedan. Detta berodde på användningen av bekämpningsmedel i USA och Kanada samt olaglig skogsavverkning i Mexiko, där den nordamerikanska monarkfjärilen tillbringar vintervilan.

Den nordamerikanska monarkfjärilen spenderar vanligtvis vår, sommar och hösten i norra USA och Kanada, för att under vintern migrera uppemot 400 mil till varmare breddgrader i form av Mexiko.

Årets vinter har varit positiv för den hotade fjärilsarten. Den yta som fjärilen brett ut sig på i Mexiko har tredubblats jämfört med föregående vinter. Vintern 2013-2014 var ytan för monarkfjärilen 0,67 hektar. Ifjol var det 1,13 hektar och i år hela fyra hektar.

Jag är gläds över de goda nyheterna från Mexiko. Det indikerar att vi kan bevara den nordamerikanska monarkfjärilen och med det en av de mest anmärkningsvärda migreringarna på planeten, säger Dan Ashe, chef för U.S. Fish and Wildlife Service, till AFP.

Eftersom monarkfjärilarna lever så tätt med varandra räknar man ytan som arten breder ut sig på, snarare än det faktiska antalet, även om man uppskattar att antalet under årets vinter var 140 miljoner fjärilar.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.