Miljö

Maersk polisanmäls för kemikalieutsläpp i Nordsjön

Det danska olje- och transportkonglomeratet Maersk erkänner att man släppt ut uppemot 42 ton av bensalkoniumklorid (BAC 50) i Nordsjön. Nu polisanmäls företaget av ett danskt parti.

Maersk är idag Danmarks största företagskoncern och är verksamma inom en rad områden. Nu skakas företaget av en miljöskandal sedan det uppdagats att man släppt ut 42 ton bensalkoniumklorid, en giftig och miljöskadlig kemikalie som också går under namnet BAC 50, i Nordsjön, rapporterar Danmarks Radio.
Enligt Maersk har utsläppet skett av misstag som ska ha pågått under flera år. Händelsen bedöms vara så allvarlig att det rödgröna partiet Enhedslisten nu polisanmält Maersk.

– Det är en mycket allvarlig förorening, och det har varit olagligheter som pågått en längre tid, säger Maria Reumert Gjerding, miljöpolitisk talesperson för Enhedslisten, till Danmarks Radio.

 Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!