Klimatdebatten

Isabella Lövin väljer flyget till klimatmötet

Miljö- och klimatminister Isabella Lövin har gått hårt åt flyget. Men hon väljer flyget, när hon skall resa. För några dagar sedan talade hon avfärdande om "klimatkompensation som avlatsbrev för rika". Men hon flyger till klimatmötet i Madrid under motiveringen att regeringen ändå "klimatkompenserar".

Miljöpartiet talar i sin officiella politik om att trenden mot ökat tågresande och minskat flygresande måste öka. Miljöpartiet vill ha "klimatdeklaration" och "klimatsmart" val vid resande. Men i praktiken försvarar man behovet av flyg. Åtminstone för topparna i partiet.
Jakob Lundgren är pressekreterare hos "miljö- och klimatminister samt vice statsminister Isabella Lövin". Han har på Lövins vägnar svarat på en fråga från organisationen "Rädda vårt flyg" om transportmedel till Madrid.

Lövins pressekreterare menar, att Sverige har en viktig roll att spela vid klimatmötet och att flygresor kan vara nödvändiga i olika sammanhang för att Lövin skall kunna vara på plats rent fysiskt.

Regeringen, skriver pressekreteraren, har också för vana att "klimatkompensera för de resor anställda gör". Den kompensationen görs, enligt Lövins kansli, i investeringar i förnybar energi i Mongoliet.

En representant för miljö- och klimatministerns eget parti, som NB Nyhetsbyrån har varit i kontakt med, håller med om att flygresor ofta kan vara nödvändiga och att Lövin och hennes kansli borde vara försiktigare i sina utfall mot flyget, så att det inte blir dubbelmoral över agerandet.

 

Christopher Jarnvall/NB Nyhetsbyrån

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!