Foto: CIMMYT/CC BY-NC-SA 2.0

Indiska jordbrukare väljer bort Monsanto

Publicerad 4 augusti 2016, uppdaterad kl. 21:56

Allt fler jordbrukare i Indien har börjat använda sig av hemmagjorda grödor, istället för de genetiskt modifierade grödorna från det multinationella GMO-bolaget Monsanto.

Den indiska regeringen har under det senaste åren valt att satsa på att indiska bönder blir mer självförsörjande. Bland annat har regeringen gett stöd till att bönderna använder sig av hemmagjorda bomullsfrön, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Annons:


Den nya inriktningen med hemmagjorda grödor har slagit hårt mot det kontroversiella GMO-bolaget Monsanto. Bara under 2016 har bolagets försäljning av det genetiskt modifierade bomullsfröet BT i Indien minskat med 10 procent jämfört med föregående år.

Vi får vänta tre till fyra år innan vi ser en komplett omvändning. Då har de flesta lantbrukare slutat med BT-bomull och istället satsat på den inhemska sorten, säger Keshav Raj Kranthi, chef för den indiska myndigheten med ansvar för bomullsforskning, CICR, till Reuters.

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andras åsikter. Du är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver. Du måste ha en godkänd kommentar för att kunna kommentera fritt. Du har rätt att vara anonym. Läs våra fullständiga regler här

Mer nyheter

Tipsa oss!

Missa inga nyheter!

Prenumerera på Nya Dagbladets nyhetsbrev!

Följ Sveriges nya framtidsmedia med nyheter, analyser, debatt och unika reportage! Få de viktigaste nyheterna i din mejl. Du kan när som helst avanmäla dig från nyhetsbrevet.

Send this to a friend