Miljö

Indien stoppar genmodifierade grödor

Publicerad 24 juli 2013

Högsta domstolen i Indien har på obestämd tid förbjudit all försäljning av genmodifierade grödor (GMO). Anledningen är att det är riskerar att förslava landets jordbruk samt utgöra en hälsorisk.

Foto: Flickr/Scania Group/CC BY-NC-ND 2.0
Foto: Flickr/Scania Group/CC BY-NC-ND 2.0

I måndags tog högsta domstolen beslutet att förbjuda försäljningen av genmodifierade grödor. Det rör sig inte om ett permanent beslut men någon tidsgräns för när förbudet kan lyftas är ännu inte satt.

"Utifrån granskningen av säkerhetsärenden, är det uppenbart att det finns stora luckor i regelsystemet", skriver en tillsatt expertkommitté som granskat ärendet enligt den indiska nyhetsbyrån IANS.
Ramkrishna Kusumaria, Indiens jordbruksminister, är en av dem som riktat skarp kritik mot att utländska aktörer kan skada Indiens jordbruksindustri.

I ett brev har han uppmanat parlamentsledamöter och alla landets premiärministrar att införa ett försäljningsförbud för genmodifierade grödor.

– Amerikanska och europeiska nationer kommer förslava våra jordbrukare, säger han i brevet enligt Economic Times.

Länder som Frankrike, Tyskland, Österrike, Peru och Spanien är de enda länder som har förbjudit försäljning av genmodifierade grödor.


 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!