Hylte kommun satsar på solenergi

publicerad 14 oktober 2014

Priset för solcellpaneler har sjunkit och intresset växer både hos villaägare, företagare och kommunerna. Energisamordnare Mikael Eriksson i Hylte, Södra Halland, har gjort en förstudie av en solcell­spark på kommunens deponi som ska sluttäckas inom några år.

– Investeringskostnaderna har sjunkit. En anläggning har en livs­längd på nästan 30 år. Även om den betalar sig först på 15 år blir de sista 15 åren en ren förtjänst, säger Eriksson till Hallandsposten (11/8). Han menar också att miljöskäl talar för solel. Där finns inga rörliga delar, installationen är enkel, det behövs inte mycket underhåll.

Riksdagens opposition har uttalat sig för att förenkla de befintliga reglerna. Man strävar efter ett system med nettodebitering, nätet skulle då fungera som en ackumulator. Till att börja med vill Eriksson installera solcellsanlägningar på taken till äldreboenden och skolor.

Idag finns många lämpliga tak på kommunens fastigheter. El­produktion med solceller har framtiden för sig, menar han.

 

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.