742 nya djur- och växtarter har upptäckts i Kongobäckenet under det senaste decenniet, enligt en ny rapport från WWF. Bland annat har man hittat en krokodil, en uggla samt en fisk som kan andas på land.
Kongobäckenet, som också kallas ”Afrikas lungor”, är världens näst största regnskog och ligger i västra centrala Afrika. Det sträcker sig över sex länder.
Rapporten dokumenterar arbetet av hundratals forskare från universitet, miljöorganisationer och forskningsinstitut världen över mellan 2013 och 2023. Fynden visar på den rika biologiska mångfalden i regionen. De nyupptäckta arterna inkluderar 430 växter, 140 ryggradslösa djur, 96 fiskar, 22 amfibier, 42 reptiler, två fåglar och 10 däggdjur.Många av arterna räknas som utrotningshotade.
– Det är oerhört glädjande. Alla dessa nya arter visar att skogarna fortfarande har en stor biologisk mångfald, vilket ger hopp i tider av artutrotning och brinnande regnskogar. Det visar på hur mycket vi har kvar att skydda och bevara, säger Gustaf Lind, generalsekreterare på Världsnaturfonden WWF i ett pressmeddelande.
”Spännande” med större djur
Bland de nya arterna finns en kaffeplanta, grodor, ormar, fladdermöss, fiskar, spindlar, sköldpaddor och en ny apa. En av fiskarterna, en åmal vid namn Clarias monsembulai, har förmågan att andas på land. Dessutom har forskarna hittat en ny uggleart och en ny art av smalnosad krokodil.
– Att vi fortfarande till och med kan hitta större djur som hittills varit okända för vetenskapen är otroligt spännande, säger Olle Forshed, regnskogsexpert på WWF.