Här är fyra nya djurarter för 2023

publicerad 13 februari 2023
- av Sofie Persson
Hyloscirtus tolkieni och Sibon irmelindicaprioae.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


1760 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Forskare runt om i världen letar ständigt efter nya arter. Hittills under 2023 har man upptäckt flera nya djur. Bland annat handlar det om en orm som Leonardo DiCaprio fått döpa – och en groda som hyllar J.R.R Tolkien.

Varje år upptäcks nya djur- och växtarter i världen. Ibland kan det handla om att forskare studerar vissa underarter mer noggrant och anser att man bör särskilja vissa, men ibland hittar man också helt nya och tidigare ostuderade arter.

Under 2022 hittade man bland annat en ny art av ugglor på ön Príncipe i São Tomé som man kallar för Principe scops uggla (Otus bikegila), forskare kunde även beskriva en ny art av sengångare (Bradypus crinitus) i Brasilien. En ny art av tusenfoting är även döpt efter Taylor Swift (Nannaria swiftae), eftersom forskaren i fråga är en beundrare av sångerskan.

Under 2023 har man redan funnit och kartlagt en rad nya djurarter. Här är fyra av dessa, enligt BBC:s Discover Wildlife.

Råttigelkottar (Podogymnura intermedia och Podogymnura Minima)

Podogymnura intermedia. Foto: D. S. Balete

Två nya arter råttigelkottar har fått en artbeskrivning på Filippinerna. Däggdjuret liknar en mus, men är en form av hårig igelkott. Forskarna menar att landet är speciellt eftersom det kan finnas arter på speciella berg eller bergskedjor som inte förekommer någon annanstans, inte ens i närliggande områden på exempelvis samma öar. Dessa två arter hittades på ett berg i östra Mindanao, en plats man tidigare inte undersökt.

Stream treefrog (Hyloscirtus tolkieni)

Foto: Juan C. Sánchez-Nivicela

Forskarna har enbart hittat ett enda exemplar av denna nya art lövgrodor. Den hittades i Ecuador och denna typ av grodor är döpt efter ”stream”, eller strömmar, eftersom man ofta hittar dem i områden med strömmande vatten. Grodarten är döpt som en hyllning till författaren bakom Sagan om ringen J.R.R. Tolkien. Forskarna ansåg att grodans färger associerar till ”de magnifika varelser som bara verkar existera i fantasivärldar”.

Det finns även sedan tidigare en groddjursart som heter Bilbo’s rainfrog (Breviceps bagginsi).

DiCaprios snigelätande orm (Sibon irmelindicaprioae)

Foto: Alejandro Arteaga

Denna art finns i Panama och Colombia och är en av fem nya snigelätande ormar som forskare hittat. Dessa fem arter är klassificerade som “nära hotad” på grund av bland annat skövling av regnskog för att göra plats för gruvarbete, menar forskaren Alejandro Arteaga. För att uppmärksamma detta fick bland annat skådespelaren Leonardo DiCaprio döpa just den här nya ormarten. DiCaprio döpte ormen efter sin mors förnamn Irmelin, men lade till sitt eget efternamn.

Bent-toed gecko (Cyrtodactylus santana)

Foto: Chan Kin Onn/CC BY 1.0

På Östtimor i Asien har man hittat en ny geckoödla. I landet har man tidigare sett sådana geckoödlor, men det är först nu som man kunnat artbeskriva ödlan. Forskarna fångade in ett tiotal djur. I det relativt unga landet har man också hittat flera andra nya arter och tror att det finns ytterligare att upptäcka.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!