Hajfenor förbjuds på särskilda middagar i Kina

Den kinesiska regeringen har infört ett förbud mot hajfenssoppa på kommunistpartiets middagar. Det är presidenten Xi Jinping som står bakom Kinas nya åtstramningar på skattefinansierade extravaganta måltider.

publicerad 9 december 2013
Djurrättsaktivister hyllar den kinesiska regeringens beslut.

Det är inte bara hajfenssoppan som politikerna och tjänstemännen kommer att behöva avstå ifrån. Även fågelbosoppa och cigaretter förbjuds i de nya direktiven som ska strama åt slöseriet med skattebetalarnas pengar, skriver CNN.

Den en gång omåttligt omtyckta hajfenssoppan har upplevt en minskning i popularitet i Kina de senaste åren då många blir varse om det lidande som många hajar utsätts för när deras fenor avlägsnas. Metoden kallad ”finning” eller hajfensfiske går ut på att skära av hajens fena och sedan slänga tillbaks hajen i vattnet för att dö.

Statistik från organisationen WildAid. Klicka på bilden för att förstora.
Statistik från organisationen WildAid. Klicka på bilden för att förstora.

FN-organet FAO kom i en utredning fram till att omkring 38 miljoner hajar dödas för hajfenssoppan per år. Den utredningen har kritiserats för att underminera antalet hajar som dödats. Enligt vissa organisationer är dödstalet över 73 miljoner per år.

Indien, som är ett av länderna som fångar mest hajar, införde i augusti i år ett förbud mot finning. Miljö- och djurrättsaktivister menar att hajfensfisket måste förbjudas om inte hajen ska utrotas. Studier har fastslagit att var tredje hajart riskerar att utrotas om inga åtgärder görs. Kina kommer i och med förbudet, som gäller för speciella middagar, ett steg närmare att rädda hajen från utrotning.

Sammanlagt har 27 länder, och EU:s medlemsstater, infört ett förbud mot hajfensfiske och finning.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.