Grönland öppnar för uranbrytning

publicerad 25 oktober 2013

Grönland öppnar nu för brytning av uran och andra radioaktiva ämnen. Vid en parlamentsomröstning på torsdagen upphävdes nolltoleransen mot uranbrytning.

Röstsiffrorna i det grönländska parlamentet, även kallat inatsisartut, skrevs till 15 mot 14. Nu ligger saken i händerna på regeringen om den 25 år långa nolltoleransen mot uranbrytning ska upphävas.

Parlamentet hoppas att uranbrytningen kan bana väg för en industriell boom som kan leda till att Grönland blir mer sjävständiga från Danmark – som man tidigare var en koloni av, skriver nyhetsbyrån AP.

Danmark sköter totalt två tredjedelar av Grönlands ekonomi, och många invånare på Grönland är därför positiva till parlamentets beslut om att tillåta uranbrytning på den arktiska ön.

Det brittiska bolaget London Mining fick i och med omröstningen tillstånd till att utvinna järn på Grönland. Man söker nu investeringar för att öppna en gruva nordost om den grönländska huvudstaden Nuuk.

Enligt AP väntas London Mining ta in arbetskraft från Kina för gruvarbetet.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.