Fotograf dokumenterade fågel som inte setts på 55 år

publicerad 17 september 2024
- av Sofie Persson
En av de exklusiva bilderna på prinshöken, som endast lever på ön Niu Briten i Nya Guinea.

Vill du se mer gräv och granskningar på Nya Dagbladet?

12690 kr av 50 000 kr insamlade. Bidra till höstens viktiga grävkassa! Stöd arbetet genom Swish till 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Prinshöken har varit en riktig doldis och inte dokumenterats sedan 1969. Världsnaturfonden WWF uppger nu att den sällsynta fågeln fotograferats i Nya Guineas regnskog.

Naturfotografen Tom Vierus var tillsammans med andra från WWF ute på en expedition vid ön Niu Briten för att få en överblick kring arterna på ön. Vierus fotograferade en mängd fåglar, men var då inte medveten om att han lyckats fånga prinshöken på bild.

Jag fotograferade flera fågelarter, inklusive prinshöken, men var inte medveten om betydelsen vid den tiden, säger han enligt WWF.

Prinshöken, som endast finns på denna ö, är listad som sårbar i världen och vida känd för att vara mycket ovanlig att skåda.

Det sista dokumenterade vetenskapliga fyndet av arten verkar vara ett exemplar från juli 1969 som förvaras på American Museum of Natural History i New York, USA. Även om det har gjorts flera observationer under de mellanliggande åren verkar New Britain Goshawk ha undgått dokumentation i form av foton, ljud och exemplar i 55 år, säger John Mittermeier, direktör för Search for Lost Birds at American Bird Conservancy.

Urbefolkningen som lever på ön kallar fågeln “keango” eller “kulingapa” och ser fågeln då och då, men även de bekräftar att den är mycket svår att upptäcka. Oscar Pileng, som är representant för WWF i området, är född på ön och hoppas fotografiet innebär att man gör fler ansträngningar för att skydda miljön på ön.

Jag blev förvånad när jag hörde att det var första gången den fotograferats, men jag är mycket glad över att det nu finns ett officiellt bevis och jag hoppas att detta innebär att fler ansträngningar görs för att skydda dess livsmiljö från hoten från storskaligt jordbruk, skogsavverkning, gruvdrift och infrastrukturutveckling, säger han.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!