Fladdermöss använder sig av samma teknik som dödsmetallsångare

publicerad 12 februari 2023
- av Sofie Persson
Vattenfladdermus (Myotis daubentonii).

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Fladdermöss kan troligen använda sig av samma tekniker när de gör lågfrekventa läten som dödsmetallsångare använder när de ”growlar” eller när man sjunger strupsånger, visar ny forskning i Danmark.

Forskare vid Syddanska Universitetet har undersökt hur vattenfladdermusen (Myotis daubentonii) framkallar ljud och då fokuserat främst på strukturen av artens struphuvud.

Fladdermöss i allmänhet använder ofta röstkommunikation på olika sätt och ekolokalisering för att navigera samt hitta sina byten. Exempelvis hos arten Större musöra har forskare tidigare kommit fram till att den troligen kan imitera getingar som ett försvar, något som Nya Dagbladet tidigare skrivit om. Detta gör fladdermusen genom något som på engelska kallas ”bates mimikry”, vilket innebär att ett ogiftigt djur imiterar ett giftigt djur.

Ekolokalisering är kortfattat ett sätt att lokalisera föremål genom att skicka iväg ljudvågor och sedan uppfatta ekon av dem. Endast ett fåtal arter som man känner till idag använder sig av ekolokalisering – exempelvis delfiner.

En fladdermus kan bestämma formen, storleken och texturen på objekt inom millisekunder, förklarar Lassa Jakobsen, medförfattare till studien och biolog vid Syddanska universitet.

I studien har man också kommit fram till att vattenfladdermusen möjligen använder sig av samma teknik som dödsmetallsångare gör när de ”growlar”.

Vi identifierade för första gången vilka fysiska strukturer i struphuvudet som pendlar för att göra olika vokaliseringar. Till exempel kan fladdermöss göra lågfrekventa läten genom att använda sina så kallade “falska stämband” – som mänskliga dödsmetallsångare gör, förklarar Coen Elemans, medförfattare till studien och professor i biologi vid Syddanska universitet.

För att framkalla detta ljud används fickbanden, eller de så kallade ”falska stämbanden”, något som också mongoliska strupsångare använder när de sjunger. Forskarna vet dock inte vad fladdermössen förmedlar när de använder sin dödsmetallröst, men att det skulle kunna handla om aggression.

Vissa ljud verkar aggressiva, vissa kan vara ett uttryck för irritation och vissa ljud kan ha en helt annan funktion. Vi vet inte än, menar medförfattaren och biologen Lassa Jakobsen.

Fladdermusen har många läten och den har även ett röstomfång på hela sju oktaver, något forskarna menar är ytterst anmärkningsvärt då de flesta däggdjurs omfång är tre till fyra oktaver

–  De flesta däggdjur har ett intervall på tre till fyra och människor cirka tre. Vissa mänskliga sångare kan nå ett intervall på fyra till fem, men de är bara väldigt få. Välkända exempel är Mariah Carey, Axl Rose och Prince, säger Elemans. Det visar sig att fladdermöss överträffar detta område genom att använda olika strukturer i struphuvudet, vilket är anmärkningsvärt.

Fladdermöss (Chiroptera) är en däggdjursgrupp med mer än 1 000 arter, vilka alla kan flyga. De finns i princip överallt förutom i polarregionerna och på några avlägsna öar i Oceanien.

Det finns så mycket fladdermöss i världen att alla levande fladdermöss motsvarar massan av alla övriga nu levande däggdjur.

Fladdermöss är den enda däggdjursgrupp som kan flyga aktivt, även om vissa däggdjur kan sväva längre sträckor. Flyghastigheten hos en fladdermus kan uppgå till 50 kilometer/timmen.

I Sverige finns idag 19 arter och utgör 25 procent av våra däggdjursarter. De är skyddade och får inte fångas, dödas eller flyttas. De är inte skadedjur, utan kan istället göra nytta genom att äta insekter.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!