Färre noshörningar dödade av tjuvskyttar

publicerad 4 februari 2020
- av Isac Boman

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


För femte året i rad minskar antalet ihjälskjutna noshörningar i Sydafrika. Landets regering väljer att särskilt lyfta fram och hylla de parkvakter som riskerar sina liv i kampen mot brottslingarna.

I ett pressmeddelande skriver den sydafrikanska regeringen att landets krafttag mot tjuvjakt har burit frukt och pekar på hur antalet skjutna noshörningar minskat från 1215 djur 2015 till 594 under förra året.

Man förklarar vidare att den drastiska minskningen beror på landets medvetna strategier och lagändringar som implementerats för att skydda djuren och hårdare straffa tjuvskyttar, och man passar också på att lite extra lyfta fram de parkvakter som aktivt arbetar med att skydda djuren.

Minskningen i tjuvskyttet för femte året i rad visar på det hårda arbete som män och kvinnor gör där de riskerar sina liv för att bekämpa tjuvjakten, skriver Barbara Creecy, miljöminister i Sydafrika, i pressmeddelandet.

Trots att tjuvjakten minskar så är stammen fortsatt hotad och sydafrikanska myndigheter meddelar att de kommer att fortsätta arbeta aktivt för att bekämpa tjuvskyttar.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!