Fårflock vandrar i cirklar i Kina

publicerad 22 november 2022
- av Sofie Persson
Fåren fångades av en övervakningskamera.

En flock får i Kina har under mer än tio dagar gått runt medurs i en närmast perfekt cirkel. Vad fårens beteende beror på är dock ett mysterium.

På en bondgård i inre Mongoliet i Kina har en flock får gått runt i cirkel under flera dagar i sträck. Händelsen har fångats på film av en övervakningskamera som det statsägda mediebolaget People’s Daily lade ut på Twitter i förra veckan. Man hävdade då att fåren gått i cirkel i över tio dagar. Statskanalen tillade att man undersökt fåren och att de visat sig vara friska.

Det var den fjärde november som fårägaren Ms Miao först upptäckte att fåren uppträde aningen märkligt, rapporterar Metro UK. Några började gå medurs i en cirkel, sedan fortsatte fler och fler får att gå med. Ibland står vissa får i cirkeln eller utanför, men den var ständigt i rörelse med ett större antal får. Bondgården har 34 fårhagar, men det var bara fårhagen nummer 13 som drabbats.


Det är oklart om fåren tagit pauser för att äta och dricka. Än så länge är fårens beteende ett mysterium, men vissa tror att det skulle kunna orsakas av en bakteriesjukdom som kallas listeriosis, eller ”cirkelsjuka”. Ett symptom är att djuren rör sig i cirklar, men djur som insjuknar brukar oftast avlida inom 24–48 timmar efter att de fått symptom.

I nuläget är det oklart om fåren fortfarande går i cirkel eller om beteendet upphört.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.