Engångsplast förbjuds i Mount Everest-regionen

publicerad 23 augusti 2019

De nepalesiska myndigheterna har förbjudit engångsplast i Mount Everest-regionen, i ett försök att minska avfall som lämnas av klättrare.

Förbudet kommer att träda i kraft i Khumbu Pasanglhamu-provinsen i januari 2020. Syftet med förbudet är att hålla regionen och bergen rena.

Myndigheterna rensade nyligen 11 ton skräp från Mount Everest.


Annonser:


Alla plastflaskor och annan plast med mindre än 30 mikrometer i bredd kommer att förbjudas i provinsen. Inga straff har ännu kungjorts för överträdare.

Eventföretag, flygbolag och klätterförbundet i Nepal kommer att samarbeta med lokala tjänstemän för att upprätthålla förbudet.

Khumbu Pasanglhamu-provinsen mottar tiotusentals turister varje år och regeringen inför fler och fler åtgärder för att begränsa den påverkan de har på området.

I augusti rekommenderade en rådgivande panel att personer som vill bestiga Mount Everest bör använda sig av en erfaren guide, och att de först bör bestiga en annan nepalesisk topp på minst 6 500 m.ö.h. Panelen rekommenderade även att priset på tillståndet för att bestiga världens högsta berg bör höjas från 11 000 dollar till minst 35 000 dollar.

Tidigare i år dog eller försvann minst 11 personer vid toppen, av rekordmånga 885 som försökte bestiga berget.

 

Källa: BBC
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.