En bonde visar en drönare som kan skydda hans majsfält
Foto: L. Sharma/CC BY-NC-SA 2.0

Drönare räddar elefantliv

Publicerad 15 januari 2017, uppdaterad kl. 10:12

Elefanter är en uppskattad art planeten över, men de bönder som lever i samma områden som djuren är inte alltid förtjusta. En hjord vilda elefanter kan äta upp en majsodling på en natt, och det leder till att vissa bönder lägger ut förgiftad frukt eller medvetet vänder ryggen till när tjuvjägare är i farten.

Ny teknik kan dock göra det lättare att skydda odlingar. Drönare, små obemannade flygmaskiner, har sedan 2014 använts till god effekt för att jaga bort elefanter, som inte tycker om det surrande ljudet maskinerna ger ifrån sig, utan att varken elefanter eller människor utsätts för fara.

Annons:


Biologer har uttryckt oro för att elefanterna kan komma att vänja sig vid ljudet, men under en studie flög man vid mer än 120 tillfällen drönare för att jaga bort elefanter från odlingar, utan att effekten försämrats, även när samma elefanter återkommer flera gånger, skriver Mongabay.

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andras åsikter. Du är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver. Du måste ha en godkänd kommentar för att kunna kommentera fritt. Du har rätt att vara anonym. Läs våra fullständiga regler här

  • Bertil Andersson

    Roligt att modern teknik kan användas till ngt bra.

Mer nyheter

Tipsa oss!

Missa inga nyheter!

Prenumerera på Nya Dagbladets nyhetsbrev!

Följ Sveriges nya framtidsmedia med nyheter, analyser, debatt och unika reportage! Få de viktigaste nyheterna i din mejl. Du kan när som helst avanmäla dig från nyhetsbrevet.

Send this to a friend