Drönare räddar elefantliv

publicerad 15 januari 2017
En bonde visar en drönare som kan skydda hans majsfält

Elefanter är en uppskattad art planeten över, men de bönder som lever i samma områden som djuren är inte alltid förtjusta. En hjord vilda elefanter kan äta upp en majsodling på en natt, och det leder till att vissa bönder lägger ut förgiftad frukt eller medvetet vänder ryggen till när tjuvjägare är i farten.

Ny teknik kan dock göra det lättare att skydda odlingar. Drönare, små obemannade flygmaskiner, har sedan 2014 använts till god effekt för att jaga bort elefanter, som inte tycker om det surrande ljudet maskinerna ger ifrån sig, utan att varken elefanter eller människor utsätts för fara.

Biologer har uttryckt oro för att elefanterna kan komma att vänja sig vid ljudet, men under en studie flög man vid mer än 120 tillfällen drönare för att jaga bort elefanter från odlingar, utan att effekten försämrats, även när samma elefanter återkommer flera gånger, skriver Mongabay.

 

Artikeln har tidigare publicerats i MiljömagasinetStöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


142 370 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.