Miljö

Danmark förbjuder religiös slakt utan bedövning

Hittills har det varit tillåtet att slakta djur utan bedövning om det görs av religiösa skäl – men nu har det ändrats, rapporterar danska medier.

Religiösa grupperingar i Danmark, främst muslimska och judiska, har reagerat med ilska mot förbudet eftersom man anser att det inskränker religionsfriheten.
Kritiken har främst riktats mot livsmedelsministern Dan Jørgensen (S). I en intervju med Danmarks Radio avfärdar Jørgensen kritiken och säger att djurskydd går före religion.

– I Sverige och Norge så har det redan införts förbud. Mina jurister säger att detta inte bryter mot religionsfriheten.

Förbudet mot religiös slakt utan att djuret bedövas trädde i kraft på måndagen.

Inom judendomen anses det inte vara okej att äta kött från djur som inte blivit slaktade genom skäktning, vilket kallas för koscher. Inom islam finns det en liknande uppfattning om slaktmetoder, kallat halal. 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!