Dags att uppmärksamma den svenska artrikedomen

Den biologiska mångfalden

publicerad 20 maj 2024
- av Sofie Persson
Den biologiska mångfaldens dag är ett utmärkt tillfälle att ta med sig familjen ut i skogen.

Onsdagen den 22 maj är Biologiska mångfaldens dag och firas med ett hundratal evenemang från norr till söder.

Biologiska mångfaldens dag är en FN-dag där man sedan 1993 uppmärksammat artrikedomens betydelse. I hela landet genomförs bland annat guidade turer till naturreservat och hålls föreläsningar för allmänheten.

Exempelvis anordnar Naturskyddsföreningen i Boden en tur till Bjässberget för att titta på sällsynta mossor, lavar och kärlväxter. I Sävjö kommun plantering av växter för pollinatörer i Perennparken. I Stockholm kommer man istället att hålla en så kallad livsröseceremoni vid Livsröset på Skansberget där man “tillsammans hedrar och minns alla de arter som utrotats och hotas genom industricivilisationens framfart“.

Gör en utflykt

Vill man fira dagen utan särskilda evenemang kan man ta med sig familjen eller vännerna ut i skogen eller andra naturområden. Sätt upp fågelholkar på gården eller i området för att gynna biologisk mångfald. Att exempelvis sätta blomfrön som gynnar humlor och bin är också en fördelaktig aktivitet att göra denna dag.

Det finns också olika naturbingobrickor att hämta hem på hemsidan, i olika svårighetsgrader.

Inomhusaktiviteter

Om vädret är dåligt kan man exempelvis hylla den biologiska mångfalden genom att läsa naturböcker eller varför inte lyssna på podcasts om naturen. En naturdokumentär kan kanske också vara trivsam.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!