Biomassa utreds som industiråvara

publicerad 22 april 2014

Är biomassa av ekologiskt och ekonomiskt värde som industri­råvara? Svaret är ja, i en omfattande studie som for första gången har genomförts (2010-2013), på uppdrag av Tysklands federala miljöinstitution, skriver forskningsinstitutet Nova.

Deras resultat visar att biobaserade produkter som plast och kemikalier, har både för- och nackdelar, liknande förhållandet för bioenergi. När de dock tittade på hela livscykeln för den biobaserade industriråvaran (först som produktmaterial — återvunnet i så många steg som möjligt — och slutligen som energiråvara) så översteg förde­larna flera gånger enbart användningen av biomassan för energi.

Trots detta konstaterar rapportförfattarna att bioenergibranschen får stora ekonomiska stöd som inte biomaterialbranschen får, och de identifierar över 50 olika hinder för en biobaserad materialutveckling
i Tyskland och Europa. Att överbrygga dessa hinder skulle alltså ge stora fördelar för både miljö och ekonomi i Tyskland, och detta utan att ta mer mark i anspråk än vad som redan används.

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.