Miljö

Bikupor som skydd mot elefanter

Bikupor som är ihopkopplade med vajrar eller rep kan användas för att skrämma iväg elefanter från att äta upp eller förstöra odlade grödor, visar amerikanska forskare i en studie i Kenya, rapporterar Vetenskapsradion i Pl.

I flera länder i Afrika och Asien är det ett problem med elefanter i jordbruksområden och konflikterna med människor kan i värsta fall sjuta med att personer dödas och att elefanterna skjuts ihjäl.
Metoden med bin har testats på ett 50-tal platser i Kenya och fungerade i 85 procent av fallen. När elefanterna rör vid repen störs de hopkopplade bikuporna och elefanterna håller sig helst borta från bin eftersom de har känslig hud och är särskilt rädda för att bli stuckna i snabeln.

Att investera i bikupor är billigare än alternativet elstängsel, och i många områden i Afrika saknas dessutom el. En bonus är den ho­nung och bivax som bönderna kan få och det skydd som metoden även innebär för elefanterna.

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet.

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!
  • Ämnen:
  • bin
  • elefanter