Bikupor som skydd mot elefanter

publicerad 10 februari 2015

Bikupor som är ihopkopplade med vajrar eller rep kan användas för att skrämma iväg elefanter från att äta upp eller förstöra odlade grödor, visar amerikanska forskare i en studie i Kenya, rapporterar Vetenskapsradion i Pl.

I flera länder i Afrika och Asien är det ett problem med elefanter i jordbruksområden och konflikterna med människor kan i värsta fall sjuta med att personer dödas och att elefanterna skjuts ihjäl.

Metoden med bin har testats på ett 50-tal platser i Kenya och fungerade i 85 procent av fallen. När elefanterna rör vid repen störs de hopkopplade bikuporna och elefanterna håller sig helst borta från bin eftersom de har känslig hud och är särskilt rädda för att bli stuckna i snabeln.

Att investera i bikupor är billigare än alternativet elstängsel, och i många områden i Afrika saknas dessutom el. En bonus är den ho­nung och bivax som bönderna kan få och det skydd som metoden även innebär för elefanterna.

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.